امکان ندارد کسی به دنبال موفقیت در دنیای کسب و کار آنلاین باشد و نام پرآوازه سئو را نشنیده باشد. حتی شرکتهای مطرح دنیا هم نیاز به خدمات سئو دارند و تلاشهایی در این زمینه میکنند. هر شرکتی به دنبال آن است که نام خود را در ۱۰ نتیجه اوّل گوگل ثبت کند تا در معرض دید افراد بسیاری باشد. در این صورت نرخ تبدیل کاربر به مشتری به خوبی بالا میرود. گوگل عوامل مختلفی را برای بهبود سطح سایت شما از نظر سئو و یا بهینهسازی درنظر گرفته است. اما درکنار این عوامل، باید به ابزارهای آنالیز سئو هم توجه کافی داشت. در این مطلب قصد داریم شما را با بهترین ابزارهای آنالیز سئو سایت (۵ ابزار مهم) آشنا کنیم.
معرفی ابزارهای سئو و اهمیت استفاده از آن
استفاده از ابزارهای سئو به شما برای بررسی، آنالیز و تحقیق درباره وضعیت بهینهسازی سایت به شما کمک میکنند. به کمک این ابزارها خطاهای احتمالی سایت شما مطرح شده و حتی میتوانید سایت رقبای خود را نیز آنالیز کنید. از سوی دیگر میتوانید به کمک برخی ابزارهای دیگر، کلمات کلیدی مربوط به حوزه کاری خود را مشخص کنید. بنابراین میتوان ادعا کرد که هریک از این ابزار ها، بخشی از فرایند بهینهسازی سایت را تسهیل میکنند. به بیان بهتر هر ابزاری که بتواند وضعیت سایت شما را از نظر علم بهینهسازی ارتقا دهد، در دسته ابزارهای سئو قرار میگیرد. فرقی نمیکند که این تاثیر به شکل مستقیم باشد و یا غیرمستقیم.
ابزار سئوی مستقیم و غیرمستقیم چه تفاوتی دارند؟
ابزارهایی را میتوان یافت که مستقیما سایت شما را از نظر بهینهسازی و سئو بررسی میکنند. اما ابزارهای دیگری را هم میتوان یافت که به بررسی عوامل موثر بر آنالیز سئو میپردازند. مثلا ابزارهای مربوط به کلمه کلیدی، به صورت مستقیم محتوا و موضوع سایت شما را آنالیز میکنند. اما گاها ابزارهایی را میتوان یافت که سرعت سایت و یا خطاهای موجود در کدهای آن را بررسی میکنند. نیازی به توضیح نیست که سرعت سایت روی سئوی آن چقدر موثر است. به همین دلیل میتوان از ابزارهای آنالیز سرعت سایت، به عنوان نوعی ابزار غیرمستقیم سئو یاد کرد.
نگاهی به انواع ابزارهای سئو
به طور کلی میتوان مهمترین ابزارهای آنالیز سئو را به چهار دسته کلی تقسیم کرد:
ابزارهای مربوط به بک لینک
همانطور که از نام این دسته از ابزارهای سئو برداشت میشود، برای آنالیز بک لینکهای سایت شما کاربرد دارند. یادتان نرود که خرید بک لینک، مصداقی از سئوی کلاه سیاه است. اما هر بک لینکی مخرب نیست و اتفاقا درصورت بک لینک دهی صحیح، تاثیرات مثبتی در سایت آشکار خواهند شد. برای نمونه میتوان به بک لینکهایی اشاره کرد که در شبکههای اجتماعی منتشر میشوند. به کمک ابزارهای بک لینک، میتوان این پیوند ها، ترافیک مربوط به آنها و… را بررسی کرد.
ابزارهای مربوط به تحقیق کلمه کلیدی
نمیتوان انتظار داشت که بدون تحقیق کلمات کلیدی، سئو سایت ممکن شود. این دسته از ابزارها به کشف کلمات کلیدی مربوط به سایتهای رقیب، کمک میکنند. طوری که بررسی کنید کلمات دسته از کلمات کلیدی ترند بوده و کدام دسته از کلمات برای محتوای سایت شما مناسب هستند. به بیان بهتر این دسته از ابزارها از طریق آنالیز عملکرد سایرین، به شما کمک میکنند.
ابزارهای مربوط به آنالیز کلمات کلیدی
این دسته از ابزارها به شما کمک میکنند اطلاعات دقیقی درباره کلمات کلیدی بدست بیاورید. همچنین رفتار کاربران و عملکرد رقبا هم به کمک این ابزارها قابل آنالیز خواهند بود. بنابراین میتوانید براساس اطلاعات بدست آمده، برنامه ریزی درستی برای سایت خود داشته باشید.
ابزارهای مخصوص آنالیز دامنه
به کمک این دسته از ابزارها میتوانید اعتبار دامنه خود را در گوگل بررسی کنید. چنین اطلاعاتی میتوانند کمک زیادی به سئو سایت شما کنند. بنابراین میتوان ادعا کرد که هریک از این دسته از ابزارها میتوانند کمک شایانی به شما در تقویت جنبههای مختلف سئو؛ مانند سئوی داخلی، سئو خارجی و سئو فنی کنند.
معرفی ۵ مورد از بهترین ابزارهای سئو
امروزه تنوع بالایی از ابزارهای آنالیز سئو وجود دارد و بررسی هریک از آنها مطلب بلند و بالایی را میطلبد. به هر حال در این قسمت قصد داریم به ۵ مورد از مهمترین ابزارهای آنالیز سئو بپردازیم که به شرح زیرند:
- Google Search Console
- Google Analytics
- Yoast SEO
- Duplichecker
- Moz
هریک از ابزارهای فوق کاربردها و قابلیتهای مربوط به خود را دارند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
Google Search Console
این ابزار یکی از قدرتمندترین امکانات گوگل بوده که برای بهینهسازی سایت استفاده میشود. گوگل سرچ کنسول، ابزاری کارامد برای وبمستران بوده و امکان بهبود ارتقا رتبه سایت را برای شما فراهم میکند. مهمترین امکاناتی که این ابزار ارائه میکند، به شرح زیرند:
- بررسی وضعیت نمایهسازی: این ابزار امکان بررسی صفحات نمایهسازی شده سایت شما را فراهم میکند. به بیان بهتر خواهید فهمید که کدام سایتها در فرایند نمایهسازی مشکل دارند.
- ارائه سایت مپ: درصورتی که نقشه سایت و یا همان سایت مپ را به این ابزار ارسال کنید، گوگل به راحتی ساختار آن را بررسی میکند. به طوری که صفحاتی بهینهتر را تحویل شما میدهد.
- از بین بردن خطاهای ایندکس: آیا صفحات سایت شما در نتایج سرچ گوگل نشان داده نمیشوند؟ میتوانید به کمک این ابزار مشکلات احتمالی را برطرف کنید.
- آنالیز وضعیت ترافیک سایت: به کمک گوگل سرچ کنسول، میتوان تعداد بازدید ها، نرخ کلیک و… را بررسی کرد.
Google Analytics
اگر به دنبال یک ابزار قوی برای تجزیه و تحلیل وب سایتهای اینترنتی هستید، حتما روی گوگل آنالیتیکس حساب کنید. کسب و کارها و بازاریابان امروزی عاشق این ابزار هستند و دلیل این محبوبیت، امکانات زیر است:
- امکان بررسی رفتار کاربران: این قابلیت محبوب گوگل این امکان را به شما میدهد که به دقت رفتار کاربران را پیگیری کنید. طوری که بدانید که از کدام صفحات عبور کرده و چه مدت در صفحات شما میمانند.
- آنالیز ترافیک: منابع ترافیک و کانالهای بازاریابی را به کمک این قابلیت گوگل میتوانید به خوبی آنالیز کنید. به کمک این اطلاعات میتوانید یک استراتژی موثر برای بازاریابی خود تدوین کنید.
- بررسی عملکرد صفحات: میتوانید به صفحات خاصی از وب سایت خود، به کمک این آپشن نظارت داشته باشید. برای نمونه م یتوان به میزان کلیک برروی دکمه ها، نرخ ترکها و… اشاره کرد.
Yoast SEO
اگر سایت شما وردپرسی است، اکیدا توصیه میکنیم که از این قابلیت استفاده کنید. چرا که به کمک این افزونه وردپرسی، میتوانید اشتباهات محتوای سایت خود را آنالیز کنید. این افزونه کیفیت محتواهای سایت شما را با کمک چراغهای رنگی نمایش میدهد. چراغ قرمز به معنای کیفیت بد، چراغ نارنجی به معنای کیفیت متوسط و البته چراغ سبز به معنی کیفیت بالای محتوا است. تمامی مواردی که باید در محتوای شما برطرف شوند، مانندعدم وجود لینک و تعداد پایین کلمه کلیدی و… به کمک این افزونه ذکر میشوند.
Duplichecker
امروزه تولید محتوای کپی و غیریونیک، تبدیل به بلای جان وبمستران شده است. این ابزار یکی از امکانات غیرمستقیم سئو بوده و کاربرد مهمی را داراست. هیچ کس از اهمیت تولید محتوای اصولی و یونیک بیخبر نیست. محتوای دست اوّل، پیش نیاز ارتقا رتبه سایت شماست. محتوایی که از هرنظر باید استانداردهای گوگل را دارا باشد. به کمک ابزار دوپلی چکر میتوانید محتواهای غیریونیک را شناسایی کنید. همانطور که میدانید گوگل به شدت به محتوای غیریونیک حساس است و درصورت تشخیص این محتوا، باید آماده جریمه شدن سایت خود بشوید.
MOZ
میتوان از این ابزار به عنوان یک آپشن مفید برای سئو یاد کرد که عصای دست بسیاری از وب مستران و بازاریابان امروزی است. برای رتبهبندی بهتر سایت خود به خوبی میتوانید روی این ابزارها حساب کنید. به کمک این ابزار، امکان آنالیز مولفههای سئویی مهم مانند قدرت دامنه و… به خوبی فراهم است. دامین اتوریتی و یا همان قدرت دامنه یکی از مهمترین مولفهها برای ایجاد بک لینک است. به طوری که هرچه دامین اتوریتی سایت مذکور بالاتر باشد، میتوانید انتظار بک لینک باکیفیتتری را داشته باشید.
سخن پایانی
سئو و یا همان بهینهسازی دنیای گستردهای است که هرروز وسیعتر میشود. به همین دلیل ابزارهای مربوط به بهینهسازی هم روز به روز متنوعتر میشوند. برخی از ابزارها میتوانند به سئو فنی، برخی به سئو خارجی و البته برخی هم به سئوی داخلی کمک کنند. نکته دارای اهمیت این است که در مسیر بهینه سازی، به تمامی جنبههای سئو توجه داشته باشید. قطعا قرارگرفتن در رتبههای بالای گوگل، آرزوی هریک از صاحبان کسب و کار در دنیای امروز است. این مهم تنها با بکارگیری صحیح اصول بهینه سازی ممکن میشود. آیا ابزار دیگری را میشناسید که بتواند به بهینهسازی کمک شایانی کند؟ حتما درباره این ابزار و امکانات آن برای ما بگویید.